Младите разчитат и на помощта на родителите   Енчо и

...
Младите разчитат и на помощта на родителите   Енчо и
Коментари Харесай

Семейство от Калояново: Трудно е при тези цени, оцеляваме с допълнителна работа

Младите разчитат и на помощта на родителите  
Енчо и Катя Бекирови живеят в намиращото се на 25 километра от Пловдив село Калояново дружно с двете си деца - 12-годишната Емилия и 5-годишната Кристиана.

“Не се окайвам, само че ситуацията е много мъчно. Аз работя във ВиК, на минималната заплата ”, съобщи Енчо. Съпругата му Катя пък се труди в детската градина в селото, където възнагражденията също не са от най-големите.

Сметките през зимните месеци са най-големият проблем за тях. Отопляват къщата, в която живеят, с пелети.

“През януари и февруари платихме по 650 лв. за отопление. В съпоставяне с предходната година сметката е съвсем двойна.

Токът ни през януари и февруари бе по 350 лева, а преди не надхвърляше 250 ”, изясни обстановката Енчо.

Отделно водата им излиза по 50 лв. месечно. А и цените в магазините в селото не са по-ниски от тези в града. Бутилка олио се продава за 5 лв., не е малко и повишаването на облеклата и ученическите принадлежности за децата.

За да покрият сметките си, се хващат на всякаква спомагателна работа, стига да имат време. Отделно в двора са засадили зеленчуци. Със свои родственици отглеждат крави, телета, агнета и свине. Продават месо и мляко и по този начин си изкарват спомагателни приходи всеки месец.

“На процедура работим седем дни в седмицата. Рядко си разрешаваме отмора на този стадий. Децата ни са доста разбрани и влизат в ситуацията ”, разяснява Енчо. Въпреки компликациите той оказва помощ и на 13-годишната си щерка от първия си брак Антоанета, която живее с майка си в Пловдив.

Енчо и Катя съумяват да си заплащат сметките. Стигало се е до закъснение на тези към мобилните оператори с ден-два, само че не са позволили да бъдат изключени. Стремят се да не лишават от нищо децата си и съумяват.

Не са обсъждали къде ще вървят на отмора през лятото, само че сигурно ще е в България. С рухването на сметките за отопление ще стартират да събират пари за летуването. На този стадий не са възнамерявали скъпи покупки.

Автомобилът им е на повече от 10 години и разчитат на него. Не считат да купуват нов. Ако се скапе, локални майстори им го поправят на преференциална цена.

Семейството не възнамерява да напуща селото в посока огромния град или чужбина. В Калояново са привикнали и са свързали бъдещето си със селото.

Въпреки компликациите, там се живее по-спокойно, децата могат да си играят на двора и да порастват на воля.

Семейството на Стоян и Петя Димитрови, които живеят в Пловдив, също не изкараха лека зима. Двамата живеят на квартира дружно с 4-годишната си щерка Ваня и заплащат месечен наем от 350 лв..

“Отоплението в най-студените месеци ни излизаше по 400 лв. за две стаи. През предходната година не надвиши 200 лв., само че в този момент съм бременна в шестия месец, заставам си у дома, това също качва сметката.

Добре, че щерка ми върви на детска градина, която е на 200 метра от нас и съумявам да я заведа, с цел да не ангажираме таткото ”, показа Петя.

Съпругът работи в огромна компания в Пловдив, заплатата му е висока за града - 1800 лв. на месец, и на този стадий фамилията не изпитва съществени проблеми. Закупили са си жилище с заем и от май ще се реалокират в него.

“Рискувахме и теглихме заема, който не е дребен. Ще плащаме по 400 лв. на месец. Да съм жив и здрав и да работя ”, съобщи Стоян. Самият той е пристигнал в Пловдив от Горна Оряховица преди шест години.

Тук си намерил бързо добра работа, срещнал се с Петя и се оженили. Живели известно време в нейния дом дружно с родителите, само че по-късно решили да се изнесат на квартира.

Петя е фризьорка в влиятелен козметичен салон в Пловдив, само че от два месеца не работи по наставление на лекарите.

“Преценихме да не рискуваме, а и около пандемията за мен беше най-добре да си остана у дома и да се занимавам с Ваня. Майка ми идва постоянно да ми оказва помощ.

Аз съм само дете в фамилията и цялото внимание на родителите ми е ориентирано към мен, за което съм им доста признателна. Помогнаха ни и с пари при първичната вноска на заема ”, съобщи Петя.

Правят си сметката за всичко. Не считат да вземем за пример да купуват нова детска количка за бебето, защото тази на каката е изцяло непокътната. Приятел дърводелец ще им сглоби леглото за бебето.

“Някои наши другари се чудеха по какъв начин в тази скъпотия сме се решили на второ дето, само че ние твърдо бяхме решили да не оставаме с едно ”, сподели Петя. Не скри, че е леко обезпокоена от повишаването на детските облекла и храни, само че се надява скокът на цените най-сетне да бъде обуздан.

Семейството разполага със 7-годишен автомобил, който на този стадий не им основава проблеми и считат да разчитат на него още дълго време. От две години са почнали да събират пари за обзавеждане на новото си жилище, родственици също ще им оказват помощ.

Засега не са се лишили от нищо, само че постоянно имат подготвеност да затегнат колана, в случай че се наложи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР